I år var det sjömester som gällde

Sommaren har inneburit att vi har mötts av ett stort intresse för semester på sjön. Redan tidigare har vi mer än 880 000 båtar i Sverige. Nu har marknaden fått leta fram allt som flyter för att klara intresset. Många ”nya” har kommit ut på sjön och upplever att vi har en fantastisk miljö som välkomnar alla. Det har säkert inneburit en och annan spektakulär tilläggning och en del att göra för Sjöräddningen. På det stora hela en båtsommar som den såg ut för trettio – fyrtio år sedan då alla som kunde tog sig ut på sjön. Båtbranschen jublar och ser framför sig en återhämtning.

Veteranbåtsföreningen har många ”järn i elden” nu är vi tillbaka på kansliet och välkomnar alla medlemmar tisdagar och onsdagar 11 – 14.
På kansliet har vi nu arbetsgruppen med digitalisering av båtritningar, för närvarande är det bröderna Ohlsons ca 1 900 ritningar som vi har fått låna från Bohusläns museum, de är snart klara. Gå in på hemsidan och där kan ni gå vidare till filmerna om projektet.

I februari beslutade vi att producera Tapani Koskelas 20-åriga arbete om Tore Holm. Det har visat sig så omfattande att det blir två böcker. Vi har planen att klara lanseringen av den första delen i god tid före jul – i år! Ett mycket välarbetat material med ca 220 illustrationer, mängder med konstruktioner och massor med tidigare inte publicerat material. Tore Holm är legendarisk, vi får mail från vår engelske medarbetare som arbetar med det engelska manuset. Han skriver att denna bok borde ha publicerats för länge sedan, imponerad av materialet. Vi hoppas att det kommer att uppskattas när vi släpper boken, den perfekta julklappen. Del 2 hoppas vi kunna lansera före sommaren 2021.

I början av sommaren kunde vi lasta samtliga motorer, informationsmaterial, modeller mm för transport till Fritidsbåtsmuseet i Härnösand. Nu har de det material de saknade. Vi kommer att bistå med mer material, allt är unikt och kommer från vårt nedlagda museum i Västerås. Vi kommer att deponera hela samlingen till den verksamhet som kan visa den, nu återstår ett antal unika båtar.
Vi är engagerade i båtmässorna med Classic Boat Show, nu har vi beslutat att pausa till 2022 då vi inte kan riskera våra utställares hälsa. Vi har fått många mail om att detta är rätt beslut.

Under hösten samlar Veteranbåtsfonden sin arbetsgrupp för att utse mottagare, det är inte för sent att söka nu! Gå in på hemsidan och se vad som krävs Hemsidan är nu under nyproduktion, den är ”seg” och behöver uppdateras med programvaror mm.

Slutligen är vi som remissinstans till Transportstyrelsen vidtalade att inkomma med ett underlag avseende ”Skrovmålet”. Vi behandlar endast träbåtar, det gäller som tidigare att behålla mönjan där den sitter, grundmåla och sen den bottenfärg som gäller i det vatten man vistats merparten av säsongen.

Vi har även arbetsgrupper som hanterar försäkringsfrågan, det är en diger uppgift som vi hoppas kunna lösa, Classic Boat Future ligger ”på is” då vi har svårt att sammankalla alla på ett säkert sätt, frågan är absolut lika aktuell som när vi träffades på Åbo-resan. Sen får vi inte glömma Veteranbåten som du håller i handen, stort nöje med läsningen.