Trots allt går livet vidare

Kan säkert upplevas som en märklig rubrik, den visar i alla fall på att Veteranbåtsföreningen kan se tillbaka på ett fantastiskt år. Vi har trots allt lyckats medverka i Göteborgs båtmässa och arrangera Classic Boat Show på Allt för sjön. Sedan kom Festivalen i Wasahamnen, där kunde vi träffas på behörigt avstånd, ingen smittades och alla trivdes. Sen blev det lockdown på land, inte på sjön där det såg ut som på 60-talet med alla båtar efter kusterna. Många nya båtägare välkomnades, nu vet vi att av de uppskattat 800 000 båtar i landet är ca 40% byggda för mer än 40 år sedan, med andra ord klassiker! Av dem räknar man med ungefär 22 000 är träbåtar, unikt i världen!

För att bevara dem är vi engagerade som remissinstans i ”skrovmålet” mer om det i tidningen.

På kansliet har vi nu full fart på arkivet, vi är klara med familjen Ohlsons ritningar, det projektet finns även i ett par filmer, du hittar länken på hemsidan veteranbaten.se. Bohusläns museum bidrog med ca 1 500 ritningar, som nu är digitaliserade, nästa uppdrag är Coronet-klubbens stora ritningar. Vi har nu runt 40 000 ritningar sökbara på hemsidan, ladda ned utan kostnad, eller beställ högupplöst för endast 250:-/ st, rena fyndet!

Totalt har vi nu passerat 60 000 skannade ritningsark, det tar tid att bearbeta så alla kan se dem på hemsidan, vi räknar med att ha lagt ca 20 manår. Nu hoppas vi kunna lösa ”koden” så det går fortare.
Vi tog fram boken om Holms varv i Gamleby förra året, en succé med ca 700 sålda böcker, det finns fortfarande att beställa eller hämta på kansliet. Nu arbetar vi med en engelsk version, som kommer att publiceras i maj. Det blir en version, inte två som vi trodde när vi fick manus och bilder, så vår annons är lite fel, vi kan däremot glädja alla att en volym kommer att kosta 500 kr, två skulle ha kostat 800 kr, så intet är som väntans tider, nästa sommar är boken ett måste på semestern. Denna version innehåller till stor del material som inte är publicerat tidigare, enligt våra engelska medarbetare ”Wow. Holm is Swedish yachting royalty!”.

Redan nu kan du förbeställa hos kansliet, kan vara bra då upplagan blir begränsad. Vi har påbörjat genomgång av våra böcker och tidningar på kansliet, samlingen har vuxit ur hyllorna, så vi planerar att skapa ett Maritimt bibliotek i Råseglarhuset. Det blir mycket omfattande, med många unika verk. Vi får gåvor, en del är synnerligen sällsynta och intressanta. Alla är välkomna att besöka kansliet och fördjupa sig i litteraturen.
Vi fick 2017 stänga ned Fritidsbåtsmuseet i Västerås, PEAB lyckades med sin jurist köra oss på porten, samtidigt som kommunen beslutade att bidra under fem år med driften. Trist då lokalen står tom än idag. Det blev istället flytt av alla objekt till Fideikommissen Fiholm, som kom till vår räddning, där kunde vi hyra in oss. Sedan dess har vi arbetat för att kunna visa denna kulturskatt, samtliga Länsmuseer har uppvaktats, Sjöhistoriska, Oskarshamn, Karlskrona med flera besökts. Inte så lätt att placera 70 motorer, ett tjugotal båtar och mängder med informationsmaterial. Nu har vi löst även denna utmaning, vi flyttar i december till Härnösand där samlingen kommer att visas i samarbete med Fritidsbåtsmuseet i Härnösand! Nästa gång du är i Härnösand är Fritidsmuseet ett måste att besöka!


Trots allt kan vi se fram emot ett mycket intressant kommande år, båtmässorna är inställda, men festivaler lär vi få se runt om i landet, nu planeras det för vår festival i Wasahamnen 28 – 30 maj.

Innan dess ska vi njuta av våra nära och få tid för våra båtar.

   Pierre