Hon beställdes av dåvarande sekreteraren Harry Lindberg i KSSS. Inredning, överbyggnad och riggning ritades av CG Pettersson. Skrovet kom från B. Påhlsons varv i Råå utanför Helsingborg, där hon även byggdes år 1928. Lindberg hade då tröttnat på CG:s långsmala ”cigarrer” och ville i stället ha en båt där han utan risk kunde ta med sig familjen även utanför innerskärgården. Han fick det han beställde, med råge. En båt med ett skrov som provats ut av generationer skånska fiskare, sjömän och båtbyggare. För att riktigt markera döpte Lindberg båten till Säker.
Jag har ännu inte varit i någon sjö där jag känt minsta oro. Tvärtom – ju mer sjön spolar över desto härligare är det att stå och styra på den öppna styrbryggan.

Men Abu Markub då?

Lindberg överlät båten 1935 till Dag Knutsson i Djursholm. Det var han som döpte henne till Abu Markub, ett namn hon fått behålla fram till idag. Undantag dock för åren för åren 1972 - 1990 då en ägare gav henne namnet Frida. Från och med att Bo och Ann-Marie Bergström köpte henne 1990 kom dock namnet på plats igen!
Namnet är tvetydigt. Bara Dag Knutsson torde med säkerhet veta. Efter mycket efterforskningar lutar jag dock att namnet är en transkribering från arabiskan. Enligt flera kännare av språket lär namnet betyda Faderns Båt. Flera har kommit med likartade förklaringar.


Jag minns särskilt ett tillfälle då jag låg i Vaxholm och en kille på cykel stannade och beundrade båten. Plötsligt fick han syn på namnet och stelnade till! Skrek bara ”stanna kvar” till mig och cyklade iväg. En halvtimme senare var han tillbaka, svettig och med punka på framdäcket. ”Jag har kollat i mitt arabiska lexikon och det betyder Fader båt”.
Jag tror på Faderns Båt. Förlåt Dag om jag har fel!


Det finns dock ett alternativ. Googla på Abu Markub och du kommer att se en fågel som på svenska heter träskostork eller träskonäbb. Verkade helt sjukt då jag såg det först. Men titta på bilderna på fågeln. Särskilt på näbben. Jämför sedan med bilden på båten. Inte helt främmande, eller hur?


Jag har ägt henne sedan 1995. Av hälsoskäl (mina) kommer vi nu tyvärr att bli tvungna att skiljas. Hör av dig om du är intresserad. Hon är försäkrad för 600 000 kr, värd lite mindre, registrerad i MYS och finns i matrikeln. Jag finns på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och kan ge dig mycket mer information.


Historien om namnet får du med dig och mycket mer historia om båten om vi kan komma överens.


Kalju Treffner