Många vackra veteranbåtar på plats
Årets festival samlade 55 båtar av olika slag – motorbåtar, segelbåtar och allmogebåtar – i Wasa-hamnen. Bland nykomlingarna fanns Ester, en elegant fenkölsracer från 1901 ritad av Gunnar Mellgren och byggd för att vinna dåtidens kappseglingar, och M21 Saga, en över 27 meter lång minsvepare i mahogny från 1941 ritad av Jac Iversen.
Bild: Ester, Mellgren ritad båt från 1901, återuppstånden och renoverad
Fredagens festliga defilering
Festivalen startade redan på fredagen med en defilering där ett 15-tal båtar passerade Sjöhistoriskas pir. Stefan Iwanowski berättade levande om båtarnas historia och bakgrund medan publiken fick en chans att se dem på nära håll. Evenemanget blev en uppskattad del av Sjöhistoriska museets nationaldagsfirande, som också bjöd på körsång och opera.
Utmanande väder – men seglingen genomfördes ändå
Trots att vädret slog om med regn och hård vind på lördagen fick Peter Norlin Memorial-seglingen ställas in. Men entusiasterna gav inte upp – på söndagen kunde den genomföras i en förkortad version till stor glädje för både besättningar och publik.
Bild: Bryggseglare, vinden var för hård på lördagen
Lördagens fullmatade program
Under lördagen bjöds besökare och deltagare på ett innehållsrikt program:
- Föredrag om K-märkning med Fredrik Blomqvist
- Presentation av projektet Lilian II hem till Sverige med Gunnar Haglund
- Berättelse om att segla Ester av Bobby Cyrus
Ett nytt och uppskattat inslag var “Öppen båt” där besökare fick kliva ombord och prata med ägarna om renoveringar, historia och seglingsupplevelser.
Bild: Enzo visar Elisabeth, till höger segelbåts-symmetri
Gemenskap och fest på Vikingamuseet
Kvällen avslutades på restaurang Eld i Vikingamuseet, med middag, allsång och underhållning av trubaduren Jonas Karling. Under middagen delades också Allt för Sjöns stora pris på 10 000 kr ut av projektledaren Katarina Hamnholm.
Juryn – Olle Neckman, Anders Åkerman och Stefan Iwanowski – delade dessutom ut hederspriser på temat “idogt båtägarskap” till särskilt engagerade båtägare.
Bild: Middagsstämning, allsång med ledning av trubaduren Jonas Karling
Hederspumpen – vår finaste utmärkelse
Veteranbåtsföreningens stora pris “Hederspumpen” gick i år till Eva Berglund Thörnblom vid Sjöhistoriska museet.
Motivering:
“För ett mångårigt, oförtrutet arbete att göra fritidsbåtens historia synlig i Sjöhistoriska museets samlingar och utställningar.”
Bild: Hederspumpen: Pristagaren Eva Berglund Thörnblom flankerad av Mats Bergström och Jan Linnros
Allt för Sjöns stora pris och hederspriser
Allt för Sjöns stora pris tilldelades salongsbåten Elisabeth från 1925, ritad av C.G. Pettersson och ägd av Håkan och Lena.
Hederspris gick också till:
- M/Y Löga
- M/Y Anitra
- S/Y Pani
- M/Y Shangrila
- Vikingaskeppet
Bild: Allt för Sjöns Stora Pris: Salongsbåten Elisabeth, pristagare med diplom
Söndagens avslutning – nytt liv för Ringa
Festivalen avslutades med en visning på Djurgårdsvarvet och en särskild ceremoni: den historiska båten Ringa från 1908 överlämnades till Näsbyvikens varvsförening, som nu ska vårda den och använda den i sin ungdomsverksamhet. Ett fint exempel på hur vårt kulturarv kan leva vidare genom nya generationer!
Bild: Ringa, överlämning
Vi gjorde det tillsammans!
Stort tack till alla deltagare, besökare, funktionärer och samarbetspartners som gjorde Veteranbåtsfestivalen 2025 möjlig. Vill du vara med och hålla veteranbåtskulturen levande? Bli medlem i Veteranbåtsföreningen och hjälp oss att Värna – Vårda – Visa vårt gemensamma flytande kulturarv.
/Jan Linnros, Ordförande Veteranbåtsföreningen